Snel of langzaam bewegen?

Tijdens de CrossFit lessen zie je mensen nog wel eens snel of langzaam bewegen, maar wat is eigenlijk beter?

Dat hangt af van wat je voor workout je aan het doen bent. Ben je een workout voor tijd aan het doen dan wil je, zoals de workout aangeeft zo snel mogelijk klaar zijn. Dan wil je dus proberen sneller maar wel goed te bewegen. Soms moet je iets voor load doen, dan is het helemaal niet handig om heel snel te bewegen maar juist heel rustig en gecontroleerd.

Waar het ook vanaf hangt is hoe je de oefening kan blijven uitvoeren. Hier zit namelijk het grootse verschil. Als een workout voor tijd is, is het heel erg voor de hand liggend dat we proberen zo snel mogelijk te bewegen. De eerste paar herhalingen gaan meestal nog heel goed maar na verloop van tijd wordt de focus minder en de vermoeidheid groter, wat vaak maakt dat de uitvoering niet helemaal goed meer uitgevoerd wordt. Dit is altijd een valkuil bij oefeningen uitvoeren voor tijd.

Wat gebeurt er eigenlijk als je door mindere focus en grotere vermoeidheid te snel beweegt? Eigenlijk ga je dan gewoon door de beweging heen. Stel je eens voor dat je air squats aan het maken bent. Bij het skill stuk hebben we wall squats gemaakt waarbij je heel hard moest werken om niet met je hoofd tegen de muur aan te komen tijdens de squat. Je lette tijdens de wall squat goed op je romp of je die aangespannen was, je borst hield je zo hoog mogelijk en heb ik voldoende druk op mijn hakken. Tijdens de wall sqaut ben je dus heel hard aan het werk om je romp goed op spanning te houden om geen schaaf plek op je gezicht te krijgen.

Maar dan start de workout, je hoort de 3 piepjes en gaat als een malle te keer op je air squats. Op, neer, op en neer…. Nog een paar en dan ben ik klaar met de eerste ronde squats. Ben je bewust bezig geweest met je de spanning op je romp? Ja heb je er op gelet? Lekker bezig 👊, op deze manier heb het meeste uit de oefening en training gehaald. Denk je nu, uh…. welke spanning? Dan kan je de volgende keer beter iets rustiger bewegen zodat je wel kan letten op de spanning op romp. Dan haal je namelijk veel meer uit je trainingen dan gewoon maar zo snel mogelijk op en neer bewegen.

Moraal van het verhaal;

Probeer elke rep die maakt goed te doen en dan zo snel mogelijk.

Dus ja je kunt snel bewegen wat heel goed kan zijn mits je de oefening op de juiste manier blijft uitvoeren.

Kleine tip merk je dat je moe wordt en je focus wegzakt? Neem een korte (paar seconden) break schudt alles los en ga weer verder.

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake
Deze website en/of de third-party tools verwerken persoonlijke data.
Je kunt je uitschrijven via de volgende link Uitschrijven