Hoe behaal ik goede progressie bij CrossFit?

Dit is een wat langer antwoord. Het hangt namelijk van meerdere dingen af. Zo is het van belang dat je consistent komt trainen, de aantal keer dat je komt trainen, de intensiteit van je trainingen, de schaling van je workout en je herstel.

Laten we het even in stukken doorlopen.

Laten we bij de eerste twee beginnen; Het is belangrijk dat je consistent komt trainen, om progressie te behalen heeft het geen zin voor je progressie dat je de ene week 5 keer komt trainen en de andere week maar een keer of misschien nog wel erger helemaal niet. De meeste progressie kun je halen uit consistent te komen trainen dus bij voorbeeld elke week 3 keer. Moet dat dan per se 3 vaste dagen zijn? Nee dat maakt wat minder uit. Als je de ene week dinsdag, donderdag en zaterdag komt trainen dan kan je de week erop makkelijk op maandag, woensdag en vrijdag trainen. Op deze manier train je consistent en heb je heb je ook voldoende rust tussendoor.

Zoals net in het voorbeeld al aangaf is 3 keer per week een CrossFit training toch echt wel het best om progressie te maken. Vaker kan natuurlijk ook maar 3 is toch wel het minimale. Dit komt door dat je voldoende en verschillende trainingsprikkelen krijgt waardoor je sterker, fitter en sneller wordt. Maar ook doordat je bepaalde oefeningen vaker beoefend. Doordat er grote variatie oefeningen binnen CrossFit gebruiken worden kan het zijn dat als je een of twee keer per week komt trainen het heel lang duurt voordat je een specifieke oefening weer eens krijgt. Gister kreeg ik nog te horen zo dat kan we 2 jaar geleden zijn dat ik deze oefeningen gedaan hebt, dat terwijl de oefening de laatste maanden toch een paar keer in de workout heeft gezeten. Op deze manier duurt het soms heel lang voordat je progressie boekt op deze specifieke oefening.

De intensiteit is ook van groot belang. Vaak denken we dat we altijd maar vol gas moeten gaan om maar progressie te boeken, maar niks is minder waar. Als je altijd vol gas gaat dan zou je lichaam elke keer een wedstrijd aan het doen zijn tijdens je training. Terwijl trainen vaak op een lagere intensiteit gedaan dient te worden. Voor een marathon loop je ook niet elke training 42 kilometer op je max snelheid. Trainingen mogen uitdagend zijn maar soms kan het heel verleidelijk zijn om RX (zoals voorgeschreven) te willen trainen. RX zou leuk zijn om te doen qua trainen maar soms zijn me nog niet zover om dit te doen, puur en alleen omdat CrossFit workouts worden geschreven voor mensen die ook meedoen aan wedstrijden. Deze mensen trainen veel vaker dan wij en is dit een gewicht waarmee ze redelijk makkelijk een workout kunnen doen. Dat is dan ook de reden waarom wij begin van de les aangeven wat de bedoeling is van de workouts. Of dat je unbroken wilt gaan met een licht gewicht, je max 3 sets wilt maken of binnen een bepaalde tijd klaar te willen zijn. Dit maakt dan ook dat we soms dienen te schalen om de juiste intensiteit van de workout te behalen of omdat we de hele oefeningen nog niet kunnen.

Dan als laatste hebben we nog herstel! Hoeveel slaap je, ben je de hele dag aan het hollen vliegen rennen? Of heb je ook ontspannen momenten. Hier zal ik later nog eens op terug komen.

Heb nu al genoeg informatie voor een post gedeeld (anders zit je helemaal zo lang ????)

Sebastiaan

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake
Deze website en/of de third-party tools verwerken persoonlijke data.
Je kunt je uitschrijven via de volgende link Uitschrijven