CrossFit training voor een atletisch lichaam

Word ik heel gespierd (bulky) van CrossFit?

Een Veelgestelde Vraag

Bij CrossFit V12 krijgen we vaak de vraag: “Word ik heel gespierd van CrossFit?” Het is een begrijpelijke vraag, vooral omdat er veel misvattingen bestaan over wat CrossFit precies inhoudt en wat het met je lichaam doet. Om deze vraag goed te beantwoorden, nemen we je mee in een verhaal dat hopelijk een aantal mythes uit de weg ruimt en je een beter inzicht geeft in wat je kunt verwachten van CrossFit.

De Angst voor “Bulkiness”

Laten we beginnen met de zorgen die veel mensen hebben. Je hebt vast wel eens foto’s gezien van professionele CrossFit-atleten zoals Rich Froning of Tia-Clair Toomey. Deze atleten hebben indrukwekkende spieren en een krachtig fysiek dat ongetwijfeld intimiderend kan overkomen. Dit beeld zorgt ervoor dat veel mensen denken dat ze er automatisch zo uit zullen zien als ze beginnen met CrossFit. Maar laten we eerlijk zijn: deze atleten trainen op een manier die de meeste mensen nooit zullen evenaren. Ze hebben niet alleen uitzonderlijke genetica, maar besteden ook uren per dag aan hun training en volgen een streng dieet en supplementenregime.

Waarom je niet snel “Bulky” wordt van CrossFit

 1. Intensiteit en Duur van Training: De gemiddelde CrossFit-sessie duurt ongeveer een uur en bestaat uit een combinatie van krachttraining, cardio en gymnastische oefeningen. Dit is aanzienlijk anders dan de uren die professionele bodybuilders en CrossFit-atleten in de sportschool doorbrengen.
 2. Voedingspatroon: Het dieet van een professionele atleet is strikt en gericht op spieropbouw. Dit betekent vaak een hoge inname van eiwitten, koolhydraten en calorieën. De meeste mensen die aan CrossFit doen, volgen een meer gebalanceerd dieet dat niet specifiek gericht is op het verkrijgen van enorme spiermassa.
 3. Genetica: Niet iedereen is genetisch voorbestemd om enorme spieren te krijgen. Het vergt vaak een combinatie van genetische aanleg en een zeer specifiek en intensief trainingsregime om echt “bulky” te worden.

Hoe word je dan wel gespierd?

Als je doel is om echt grote spieren te krijgen, zijn er andere trainingsmethoden die je wellicht beter zullen helpen dan CrossFit alleen. Bodybuilding is bijvoorbeeld een sport die specifiek gericht is op spierhypertrofie (spiergroei). Hier zijn enkele methoden die bodybuilders gebruiken om hun indrukwekkende fysiek te bereiken:

 1. Krachttraining: Bodybuilders richten zich op zware gewichten en lage herhalingen om spiermassa op te bouwen. Ze besteden veel tijd aan het isoleren van specifieke spiergroepen.
 2. Voeding: Zoals eerder genoemd, speelt voeding een cruciale rol. Bodybuilders volgen vaak een dieet dat rijk is aan eiwitten en calorieën om spiergroei te ondersteunen. (De rol van voeding in CrossFit)
 3. Supplementen: Veel bodybuilders gebruiken supplementen zoals proteïnepoeders, creatine en aminozuren om hun spiergroei te bevorderen.

Wat Gebeurt er wel als je CrossFit doet?

Hoewel je niet snel “bulky” wordt van CrossFit, zijn er tal van voordelen die je wel zult ervaren:

 1. Atletischer Lichaam: CrossFit is ontworpen om je algehele fitheid te verbeteren. Dit betekent dat je niet alleen sterker wordt, maar ook sneller, flexibeler en duurzamer.
 2. Verbeterde Functionele Fitheid: De oefeningen in CrossFit zijn gericht op functionele bewegingen die je dagelijks leven makkelijker maken. Denk aan tillen, duwen, trekken en springen. Dit betekent dat je beter voorbereid bent op de fysieke uitdagingen van het dagelijks leven.
 3. Gezond Gewicht en Vetverlies: CrossFit helpt je niet alleen om spieren op te bouwen, maar ook om vet te verbranden. De hoge intensiteit van de workouts zorgt voor een verhoogde stofwisseling, zelfs na de training.
 4. Gemeenschapsgevoel: Een van de unieke aspecten van CrossFit is het gevoel van gemeenschap. Je traint samen met anderen, wat je motiveert en ondersteunt om je doelen te bereiken.
 5. Mentale Weerbaarheid: CrossFit daagt je niet alleen fysiek uit, maar ook mentaal. Het helpt je doorzettingsvermogen en veerkracht te ontwikkelen, wat je in alle aspecten van je leven ten goede komt.

  Wat is CrossFit?

Een Persoonlijk Verhaal: Joris

Laten we een voorbeeld nemen van een van onze leden, Joris. Toen Joris voor het eerst bij CrossFit V12 kwam, was hij bang om te gespierd te worden. Hij wilde fit zijn, maar niet overdreven gespierd. Na zes maanden van regelmatig trainen, merkte Joris dat hij niet alleen sterker was geworden, maar ook sneller en leniger. Zijn conditie verbeterde aanzienlijk en hij verloor een paar kilo lichaamsvet. Wat hem echter het meest opviel, was hoe zijn dagelijkse leven verbeterde. Hij kon makkelijker de trap oplopen, had meer energie om met zijn kinderen te spelen en voelde zich mentaal sterker dan ooit tevoren.

Conclusie

Dus, word je heel gespierd (bulky) van CrossFit? Hoogstwaarschijnlijk niet. CrossFit helpt je om een atletischer en functioneler lichaam te ontwikkelen zonder de extreme spiermassa die je ziet bij professionele bodybuilders. Het is een geweldige manier om fit te worden, je dagelijkse leven te verbeteren en deel uit te maken van een ondersteunende gemeenschap. Bij CrossFit V12 zijn we er om je te helpen je doelen te bereiken, of dat nu betekent dat je sterker wilt worden, je conditie wilt verbeteren of gewoon een gezonder en gelukkiger leven wilt leiden. Kom langs voor een gratis intakegesprek en ontdek wat CrossFit voor jou kan doen!

Start hier

Boek een gratis intake zodat wij alles over jouw doelen te weten kunnen komen en zodat we samen kunnen bepalen hoe we jou het beste kunnen helpen bij het behalen van deze doelen.
Gratis Intake
Deze website en/of de third-party tools verwerken persoonlijke data.
Je kunt je uitschrijven via de volgende link Uitschrijven